De kwakkelende economie van Europa wordt met een reeks onzekerheden geconfronteerd. Griekenland, onrust in Oekraïne. Bij dit alles krijgt de euro een flink pak slaag. En er zijn nog een paar ronden te gaan, denkt Rob Putter.

Ik hoor voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager destijds nog vol overtuiging roepen dat al die miljarden voor Griekenland absoluut terugkomen. Niet dus. Griekenland kleurt rood. De Europese Unie vindt dat Griekenland zich desondanks aan de betalingsverplichting moet houden. Griekenland vindt van niet.

Ik zie andere landen met een miljardensteun binnen de Europese Unie aandachtig dit gesteggel volgen. Als je de communisten binnenlaat, raak je dan van je schulden af? Vier jaar heisa met regeren tegenover dertig jaar kromliggen? Het is wellicht de moeite van het proberen waard.

Griekenland: afschrijven schulden of Grexit

De muntunie heeft het dus niet makkelijk. Het is waarschijnlijk óf afschrijven op Griekenland, óf een (Gre)exit van dat land. Ook hier tonen die andere landen belangstelling. Wat kost een exit? En mag je dan de rest van Europa nog in?

De eurokoers deed maandag relatief weinig op de Griekse verkiezingsuitslag, maar de munt had feitelijk al een voorschotje genomen. De standpunten die kameraad Tsipras de komende dagen zal openbaren zullen mogelijk meer invloed op de koers hebben.

Dat de euro wat gevoelig is de laatste tijd hadden we al gemerkt aan de gebeurtenis in Zwitserland. De Zwitsers maakten recentelijk bekend de koers van de Zwitserse Frank tegenover de euro los te laten en de steunoperaties om de euro boven de 1,20 te houden niet voort te zetten.

Meteen schoot de Zwitserse Frank omhoog, of dook de euro omlaag, net wat je wilt (grafiek 1, klik voor uitvergroting).

Grafiek 1

Nou moet je dat wat relativeren, de Zwitserse Frank is een middelgrote speler in de valutawereld. Het nationaal inkomen van Zwitserland is met 650 miljard dollar goed voor de twintigste plaats op de wereldranglijst. En als de Chinezen morgen besluiten om hun euroreserves om te draaien naar Zwitserse Franken zijn ze eigenaar van Zwitserland.

Vertrouwen in de euro weg

De achterliggende reden waarom Bern de koers losliet zegt meer over de euro dan over de Frank en dat is feitelijk de reden dat de euro een knauw kreeg.

Het officiële verhaal is dat de koers van de euro te veel gedaald is ten opzichte van de Amerikaanse dollar en handhaving van de steun zou de verhouding tussen de Frank en de dollar te veel scheeftrekken.

De echte reden is volgens een aantal Zwitserse bankiers dat Bern het besluit nam om niet langer kwaad geld naar goed geld te smijten. Zwitserland heeft in de afgelopen drie jaar heel wat Franken bijgedrukt om euro’s op te kopen. Ze begrepen verder heel goed dat het intrekken van die steun geen winst zou opleveren. Ze namen liever hun verlies dan dat ze doorgingen met een zinloze operatie.

Dat laatste is hetgeen de markt wat verstoorde. Wat weten die bankiers wat wij niet weten? Hebben ze euro opgegeven? De speculatie deed zijn werk en de euro knalde onderuit, niet alleen tegenover de Frank maar ook tegenover ander valuta’s.

Beren op de weg

Ondertussen is de euro weer een centje opgekrabbeld omdat men verwacht dat de Griekse soep niet zo heet wordt gegeten en een exit geen prioriteit heeft.

Maar de Griekse noodsteun bedraagt 240 miljard euro en als je daar optimistisch gezien de helft op moet afschrijven, word je als Europeaan niet blij. Bovendien schep je een precedent en als andere landen hierover gaan muiten loop je zo maar 500 miljard euro mis. Geld dat je beter anders had kunnen gebruiken.

De kwakkelende economie in Europa heeft levende beren op de weg. Oekraïne, nu ook Griekenland, een onwillig China en dat alles overgoten met een terroristische saus. Het zal allemaal wel loslopen, maar voorlopig krijgt de euro een pak slaag en er zijn nog een paar ronden te gaan.

Mijns inziens nog geen tijd om in te stappen als belegger. Ik houd het liever nog even op dollars.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl